Numele cotidianului: Új Magyar Szó
Anul şi data apariţiei: 09/9/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Autorul articolului: Bágyi Bencze Jakab
Titlul articolului: Függetlenekkel indul az MPP
Acces online: https://umsz.manna.ro/index.php?menu_id=2101&cikk=76911

Numele cotidianului

Akárcsak a helyhatóságin, a novemberi parlamenti választásokon is magyar–magyar párharc várható, miután a múlt hét végén a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökségi ülése úgy döntött: független jelölteket támogat az őszi megmérettetésen.

Pártként nem indul az MPP az őszi parlamenti választásokon, azonban független jelölteket támogat – döntött a hétvégén a polgáriak elnökségi ülése. Szász Jenő pártelnök lapunknak elmondta, azért döntöttek így, hogy ne veszélyeztessék a magyarság parlamenti képviseletét.

„Bizonyos kerületekben indítunk, támogatunk független jelölteket, és remélhetőleg sikerül is bejuttatni néhányat, ami a magyarság képviseletének minőségi javulását jelentheti” – magyarázta. Tájékoztatása szerint e hónap 24-ig fogadják el a jelölésre jelentkezőket, a területi szervezetek független jelöltjeinek nevesítéseit a támogatásra.

„Készül egy olyan listánk is, amelyen azokat a személyeket tüntetjük fel, akik megítélésünk szerint nem megfelelően látták el a romániai magyarság képviseletét. Ezt a feketelistát közzé fogjuk tenni, és felhívjuk a választók figyelmét, hogy ezekre ne szavazzanak” – mondta az MPP elnöke.

Szász szerint „természetesen” támogatják más pártok jelöltjeit, így RMDSZ-eseket is, ha úgy látják, azok felvállalják, képviselni tudják az MPP programját, célkitűzéseit. A politikus egyébként csak októberben dönti el, ő maga indul-e független jelöltként a parlamenti választásokon.

Kovács: hajszálnyi esélye van az MPP-nek

„A függetlenek támogatása jelenti az MPP-nek az egyedüli esélyt. Pártként hiába indul, nem éri el az öt százalékot, ezt a vezetői is nagyon jól tudják” – kommentálta a polgáriak döntését lapunknak Kovács Péter RMDSZ-es kampányfőnök-helyettes. Szerinte az MPP-nek hajszálnyi esélye van arra, hogy függetlenként egy-két jelöltet bejuttasson a törvényhozásba. Kovács szerint propagandaszöveg, hogy az MPP esetleg támogat RMDSZ-es jelölteket is, ha azok megjelenítik az értékrendjét.